Apróságok

Elektromos (nagyon) alapismertek

Egyenáram

Az egyenáram (angolul direct current, rövidítve: DC) olyan elektromos áram, amelyben a töltéshordozók időben állandó vagy változó mennyiségben, de egyazon irányban haladnak.
Felhasználás: Pl. vezélrés működés, kis méretű ventilátor, légterelő működés

Váltó áram

A váltakozó áram vagy váltóáram (angolul alternating current, rövidítve: AC) olyan elektromos áram, amelynek iránya és intenzitása periodikusan változik. Hétköznapjainkban kétféle létezik: egy fázisú és három fáisú

 • Egyfázisú: (mérve ~230V) Egyetlen fázis (fázisvezetékek: Barna vagy Fekete néha Szürke) és egy semleges vezetéket (N betűvel jelölik, nullavezeték: kék) tartalmaz.
  Felhasználás: Kis teljesítményű kompresszorok, ventilátorok, mágneskapcsolók, váltószelep működtetés
 • Három fázisú: (mérve: ~400V) A háromfázisú rendszerben az áramvezetékek jelölése L1, L2, L3 (korábban ezeket R, S, T betűvel jelölték) (fázisvezetékek: Barna, Fekete, Szürke). A negyedik vezeték (középvezeték) a nullavezeték, ennek jelölése N.
  Felhasználás: Nagy teljesítményű kompresszorok és ventilárok A rendszert kiegészíti a védővezeték (védővezeték: zöld/sárga, korábban piros), jelölése PE (korábbi jelölése SL).

Földelés

Általában van egy harmadik vagy ötödik vezeték a hálózatoknál ez az úgynevezett föld (vagy "biztonsági földelés" vagy védőföldelés), ezt a vezetőt használják áramütés elleni védelemre, ami csak akkor kerül feszültség alá, ha testzárlat (amikor megszakad a fázis vezeték és a külső fém házhoz ér) van. A földelésnek védő szerepe van, azon csak hibaáram folyhat, üzemi áram nem. Az üzemi áram a nulla vezetőn folyik.

Nulla

Nulla vezető jele N színe kék, csak üzemi áramot vezet. Üzemi áram a használat közben felvett áram (A)

Mérések

Ha multiméterrel mérünk, annak üzemmód kapcsolóját állítsuk a megfelelő (DC: egyenfeszültség, AC: váltakozófeszültség) V-mérésre. Becsüljük meg, hogy mekkora a mérendő feszültség. A méréshatár váltó fokozatkapcsolót állítsuk olyan méréshatárra, amely biztosan meghaladja a mérendő feszültséget. Ha a mérendő feszültség ismeretlen nagyságú, akkor a legnagyobb méréshatárt kell beállítani.
AC mérés

Klímaszerelés

1997 óta az építési engedély nélkül telepített berendezésekre fennmaradási engedélyt kell, illetve lehet kérni az építésügyi hatóságoknál. Sokan tudták, hogy a műemléképületek homlokzatára nem lehet engedély nélkül szerelni, de a klímavásárlók körében nem annyira elterjedt ez a jogszabály. A tervdokumentáció mellett, elektromos közműnyilatkozat és illetékbélyeg is szükséges az ügy intézéséhez.

 • A 253/1997. (XII.20.) kormányrendelet tartalmazza, milyen szempontok szerint kell a berendezések elhelyezését engedélyezni.
 • A 46/1997.(XII.29.) KTM rendelet az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról határozza meg az engedély alapján végezhető tevékenységeket, és az engedélyezi eljárások rendjét a fennmaradásról és a bejelentésről.
 • A 245/2006.(XII.5.) kormányrendelet az építésügyi bírság megállapítását szabályozza részletesen. Mekkora a kiszabható bírság, milyen módon szabható ki. A bírság az építtetőt terheli minden esetben. Ha szakemberek végezték a telepítést, akkor ők is felelősségre vonhatóak.
 • Az 1997. évi LXXVIII. törvény az általános követelményeket határozza meg az épített környezet alakításáról.
 • Társasházi törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a közös tulajdont érintő építkezés - klíma felszerelés - esetén a közvetlenül érintett szomszédok írásbeli nyilatkozata szükséges (mellette, alatta, felette)
 • SZMSZ-ben külön meg lehet határozni, hogy milyen feltételekkel és melyik falra történő felszerelést engedélyezik, de mindenképpen be kell kérni tervrajzot, hogy pl. a kondenzvíz elvezetését hogyan oldják meg, mert az nem károsíthatja a közös tulajdonban lévő vakolatot és nem csöpöghet le a falon, vagy a járókelőkre

Klímakarbantartás

A klímákat érdemes évente kétszer karbantartani hűtési és fűtési szezon végén. Ha csak egyszer szeretnénk karbantartatni légkondícionálónkat, akkor a hűtési időszak vége a legjobb időpont erre. A karbantartásnak ki kell terjednie

 • kültéri egység hőcserélőjének magasnyomású mosós de legalább sűrített levegős tisztítására
 • beltéri egység portalanítására, fertőtlenítésére, gombátlanítására
 • szűrők tisztítására
 • rendszer tömörségi vizsgálatára, gáznyomás ellenőrzésére
 • elektromos kötések átvizsgálása
 • kondenzvíz elvezetés működésére

A klímakészülékek szagának fő oka a hőcserélőn és kondenzvíz elvezetésekben kialakuló, megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben kikapcsoljuk, a felület nedves marad, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő és kondenzvíz elvezetés nedves felületén. Ha a készülék rendelkezik automatikus tisztítási funkcióval, akkor kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a felület elszennyeződését.

A klímák által esetlegesen előidézett betegségek között legismertebb az úgynevezett légionárius tüdőgyulladás, amit a pangó langyos vízben megtelepedett és elszaporodott Legionella baktériumok válthatnak ki. Háztartásokban leggyakrabban használt split-klímáknál a Legionella baktérium legfeljebb a nem megfelelően elvezetett kondenzvízcsőben és a beltéi egységben telepedhet meg.Legionella, gombák és baktériumok


A 60 eddig azonosított Legionella faj közül 25 okoz emberi megbetegedéseket, (összefoglaló néven legionellózisnak nevezik) és két elkülöníthető formája van: a Pontiac-láz vagy Lochgoilhead-láz és a legionárius betegség.

A Legionella baktérium 20-50°C közötti vízben szaporodik, 20° alatti hőmérsékleten leáll ugyan a szaporodása, de túlél, 60°C felett, vagy száraz helyen pedig elpusztul.
Tünetek lehetnek: tüdőgyulladás, magas láz, hidegrázás, száraz köhögés, izomfájdalom, fejfájás, zavartság, hasmenés
1976-ban, koreai háborúban járt, egy 4000 fős veterán legionárius gyűlésen 221 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett a Legionella baktérium.
Hajlamosító tényező az 50 év feletti életkor, a férfi nem, az erős dohányzás, az alkoholizmus, az intenzív osztályon történő kezelést igénylő, valamint a posztoperatív állapotok.
A betegség lappangási ideje 2-10 nap, átlagosan 3-6 nap a jellemző.

A megbetegedés kockázatát együttesen befolyásoló tényezők:
 • a baktériumok jelenléte
 • a legionellák szaporodásához alkalmas körülmények
  • A rendszerben 20-50 °C hőmérsékletű víz van.
  • A rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége. Ide tartoznak a nagy kiterjedésű rendszerek, amelyekben nem egyenletes, vagy nem minden ponton biztosított az áramlás, illetve az hosszabb-rövidebb ideig áramlás nélküli rendszerek.
  • A rendszerben (üzemszerű működés során vagy havária esetén) finom eloszlású vízpermet(aeroszol) képződik.
 • tápanyagforrások (pl. vízkő, rozsda, magasabb rendű szervezetek, szerves anyagok stb.)
 • belélegezhető méretű vízcseppeket képező és terjesztő eszközök/berendezések (pl. klíma, zuhany, hűtőtorony, pezsgőmedence, azaz a kockázati közegek)
 • a legionellával exponált személy egészségi állapota és fogékonysága.
A cseppképződés során különböző méretű cseppek jutnak a környezetbe. A legionellózis kockázat szempontjából kiemelt az 5 µm-nél kisebb méretű vízcseppek (aeroszolok) jelentősége, mivel ezek képesek legmélyebben lejutni a tüdőjáratokba.

Nagyon fontos tudni, hogy a legionárius betegség emberről emberre nem terjed!
Ha Legionellát tartalmazó vízet megisszuk, nem okoz megbetegedést, kizárólag a tüdőbe kerülve lehet veszélyes.

A legionellosist nem lehet megelőzni!
1998 óta, kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban a legionellosis, ennek ellenére nagyjából ötször-hatszor annyi a valódi beteg, mint a bejelentett. Mivel a fertőzés ellen nincs ellenszer, ezért nagyon fontosak azok a lépések, melyeket a Legionella terjedésének elkerülése érdekében lehet tenni.

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű, szerves anyagokból álló szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombáknak, penésznek, baktériumoknak.

Ha valamit ki akarunk irtani, akkor praktikus tudni, hogy mi tartja életben. A Legionella baktérium a langyos, pangó vizeket szereti, olyanokat, mint egy nem megfelelő lejtésű kondenzvíz elvezetővel szerelt klíma kondenztálcája, amiben hónapokig is képes állni a poshadt, nyálkás víz.
TIPP: Ha alacsonyabb fordulatszámra állítja a ventilátort, csökkenti az aeroszol képződés esélyét.
Fontos a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése, mert azok komoly járványokat okozhatnak. A klímaberendezés megfelelő közeget kínálhat a legkülönfélébb gombáknak is. Ezek közül az egyik legismertebb és legveszélyesebb az aspergillózis.
Spórája az orr- és arcüregekbe, valamint a tüdőbe veszi be magát, ahol napokon belül végzetes módon elszaporodhat.
A nagy kiterjedésű vízrendszerrel rendelkező intézmények, létesítmények esetén (pl. közfürdők, nedves hűtőtornyok, kórházak, szociális intézmények) fontos a vízrendszer rendszeres ellenőrzése.
Van jogszabály a Legionella-fertőzés megelőzéséért!
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé.

A rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba. A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken,
közfürdőkben a 30 °C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.

Egykomponensű gázok

 • R-134a 1,1,1-trifluoretán vagy R-143a vagy egyszerűen trifluoretán a részlegesen fluorozott szénhidrogének közé tartozó színtelen, átlátszó gáz. Nem keverendő össze izomer vegyületével, az 1,1,2-trifluoretánnal. Kritikus hőmérséklete 73 °C. Önmagában vagy más anyagokkal keverve hűtőközegként alkalmazzák. Mivel a hűtőközegként alkalmazott klórozott-fluorozott szénhidrogénektől eltérően nem tartalmaz klórt, ezért az ózonréteget nem károsítja, de nagyfokú kémiai stabilitása és az infravörös fény elnyelése miatt hatékony üvegházgáz. Hajtógázként is használják az elektronikai eszközök tisztítására szolgáló sűrített levegős spray-kben.
 • R-32 difluormetán, más néven HFC-32 szerves vegyület, halogénezett szénhidrogén. A metán származékának tekinthető, melyben a négy hidrogénatomból kettőt fluoratom helyettesít. Összegképlete így a metánra jellemző CH4 helyett CH2F2. A difluormetán olyan hűtőközeg, amelynek ózonlebontó potenciálja nulla. A difluormetán és pentafluoretán azeotrópos elegyét R-410A néven is ismerik, melyet a különböző klórozott-fluorozott szénhidrogének (más néven Freonok) helyettesítésére használnak az új hűtőrendszerekben. Noha ózonlebontó potenciálja nulla, globális felmelegedés potenciálja nagy, 100-éves időtartamot tekintve a szén-dioxidénak 550-szerese.

Többkomponensű elegyek

 • R-401A azeotrop elegy; 53 % R-32, 13 % R-152a és 34 % R-124, az R-12 helyettesítésére, középnyomású hűtőközeg
 • R-404A "közel azeotrop" elegy 52 % R-143a, 44 % R-125 és 4 % R-134a, az R-22, illetva az R-502 helyettesítésére. Forráspontja −46,5 °C, tehát nagynyomású hűtőközeg, folyadékának sűrűsége 485 kg/m³
 • R-406A zeotrop elegy 55 % R-22, 4 % R-600a és 41 % R-142b.
 • R-407A zeotrop elegy 20 % R-32, 40 % R-125 és 40 % R-134a.
 • R-407C zeotrop elegy; 23 % R-32, 25 % R-125 és 52 % R-134a. Az R-32 adja a nagy fajlagos hőkapacitást, az R-125 csökkenti a gyúlékonyságot, és az R-134a adja az alacsony működési nyomást A folyadék forráspontja (buborékpont) −43,6 °C, a telített gőz (harmatpont) −37 °C. Kritikus pontja 84,7 °C
 • R-408A zeotrop elegy 47 % R-22, 7 % R-125 és 46 % R-143a. Helyettesítője az R-502-nek. Forráspontja −44,4 °C.
 • R-409A zeotrop elegy: 60 % R-22, 25 % R-124, és 15 % R-142b. Forráspontja −35,3 °C, kritikus hőmérséklete 109,4 °C. Az R-12 helyettesítője.
 • R-410A közel azeotrop elegy: 50 % R-32 és 50 % R-125. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala az R-22 helyettesítőjeként fogadta el háztartási és kis teljesítményű klímaberendezések számára. Forráspontja −51 °C
 • R-500 azeotrop elegy: 73,8 % R-12 és 26,2 % R-152a. Forráspontja −33,6 °C
 • R-502 azeotrop elegy: 48,8 % R-22 és 51,2 % R-115. Forráspontja −42,3 °C
 • R-32 difluormetán, más néven HFC-32 vagy R-32 szerves vegyület, halogénezett szénhidrogén. A metán származékának tekinthető, melyben a négy hidrogénatomból kettőt fluoratom helyettesít. Összegképlete így a metánra jellemző CH4 helyett CH2F2.

Az R-400 sorozatot a zeotrop elegyek azonosítására tartották fenn, az R-500 sorozatot az azeotrópos elegyek számára.
Az azonos anyagokból képzett, különböző összetételű elegyeket nagybetűvel jelzik, például R-407A, R-407C.
Példaképpen az R-134a tartalmaz két szénatomot, 2 hidrogénatomot és 4 fluoratomot. Az azonos összegképletű izomerek közül (R-134, R-134a, R-134b, R-134c) ez a legjobban használható anyag hűtési célokra.

Az azeotrópos elegy kettő vagy több folyadék (vagy vegyület) olyan elegye, amely desztillációval nem választható szét alkotórészeire. Mivel a forraláskor keletkező gőz összetétele megegyezik a folyadék összetételével, a desztilláció szempontjából az elegy úgy viselkedik, mintha tiszta komponens lenne. Az azeotróp elegyek egyik példája a 96%-os alkohol, amelyből a vizet nem lehet desztillációval szétválasztani, mert ez az elegy azeotróp.

Szivárgásvizsgálat köteles töltetek

 • R410a   2,4kg – 5,01t
 • R407c   2,8kg – 5,05t
 • R22    2,8kg – 5,07t
 • R404a   1,3kg – 5,10t
 • R32    7,5kg – 5,10t

Szivárgásvizsgálat gyakorisága széndioxid egyenértékre

 • 5 – 50 tonna CO2 egyenértékig      évente egyszer
 • 50 – 500 tonna CO2 egyenérték között  félévente
 • 500 tonna CO2 egyenérték felett      negyed évente

Letöltések

 • Hamarosan...

Cég információk

Zöld klíma Kft.

  Adószám 26099718-2-42
  Cégjegyzékszám 01 09 301830
  Bankszámlaszám 10102244-08479600-01005000
  Teljes név Zöld Klíma és Hűtéstechnika Korlátolt Felelősségű Társaság
  Rövidített név Zöld Klíma Kft
  Ország Magyarország
  Település Budapest
  Cím 1152 Budapest, Beller Imre utca 87.
  Web cím http://www.zold-klima.hu
  Fő tevékenység 4322. Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés
  Alapítás dátuma 2017.08.03
  Aktuális NAV gázolaj ár 480 Ft

Ossza meg mindenkivel

Zöld Klíma Kft kapcsolat

Zöld Klíma és hűtéstechnika Kft.

Kérjük keressen fel minket az alábbi űrlap kitöltésével és felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Viberen keresztül is hívhatóak vagyunk ingyenesen, amennyiben kívánja, kollégáink visszahívják Önt.
Ha e-mailben küldött levelében megadja a telefonszámát, felhívjuk Önt.
Árkategória: $$

Elérhetőség:

1131 Budapest, Kámfor utca 28

Telefon:

+36 20 804 91 85