GEO tarifa

Felületfűtés felülethűtéshez ajánlott

A GEO-tarifa napi 2 × 2 órát szünetel, ezért át kell gondolni, hogy ezen fűtési szüneteket el tudjuk-e viselni komolyabb hőmérséklet-csökkenés nélkül otthonunkban.

 • egy környezetbarát, megújuló energiát használó berendezésekre vonatkozó villamosenergia szolgáltatás
 • vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, ami egy vezérelt, külön felszerelt villanyórát jelent. (A mérési hely kialakításáról a fogyasztónak kell gondoskodnia.)
 • egész évben használható, naponta 2 szer 2 órára szünetel az áramszolgáltatás tehát ebben az időszakban a fűtés is szünetel
 • ajánlott felületfűtés / felülethűtés hőleadóval ellátott rendszerhez, ill. nagy hőtároló tömeggel rendelkező épületekhez
 • díja 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé a díja kb. 24,3 Ft/kWh.

H tarifa

A H-tarifa csak fűtési szezonban vehető igénybe. A H-tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok vagy hőszivattyúk, szivattyúk, automatikák, stb. üzemeltetése) áramfogyasztását egy kedvezőbb áru tarifa felhasználásával lehessen biztosítani.

egy gazdaságos és környezetbarát, megújuló energiát használó berendezésekre vonatkozó villamosenergia szolgáltatás

 • A 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról tartalmazza, hogy a fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. között, napi 24 órában, megszakítás nélkül, folyamatosan elérhető.
 • főleg fűtésre ajánljuk fűtési idényben a kedvezményes H tarifa kerül kiszámlázásra, míg az ezen kívüli időszakban (pl. nyáron hűtési üzemmódban) normál A1-es tarifa.
 • A legalacsonyabb díja 23,54 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.
 • külön mért, kéttarifás mérőberendezés (2 villanyóra) szükséges hozzá

Milyen tarifák érhetők el az Áramszolgáltatóknál?

 • A1: egy zónaidős tarifa, ez a normál, nappali áram, évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás.
 • A2: két zónaidős tarifa, jellemzően azok tudnak vele megtakarítást elérni akik az éjszakai időszakban és hétvégén használják.
  • 1 zóna: csúcsidő hétköznap reggel 7:00 és este 23:00 óra közötti időszak;
  • 2 zóna: völgyidő hétköznap 23:00 és reggel 7:00 közötti időszak, illetve hétvége
 • B: vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hőtárolós berendezések kedvező árú üzemeltetéséhez (például bojlerhez) napi 8 óra működés
 • B Geo tarifa: (Csak ELMŰ/ÉMÁSZ) vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hatékony fűtési, hűtési és meleg víz előállítási mód egyben
 • H tarifa: külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztóknak, idényjellegű (október 15 – április 15 közötti időszakban vehető igénybe)
 • A GEO-tarifa az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport terméke
 • a H-tarifa törvényileg bevezetett tarifa a korszerű hőszivattyúk működtetéséhez.
 • E.ON területén H tarifa igényelhető.

Szükség esetén utólag GEO tarifáról lehetséges a „H” tarifára való áttérés, ez házon belüli elektromos átalakítást nem igényel.

Kedvezményes díjszabások, de melyiket válasszuk? H vagy GEO tarifa?

A fentiek alapján joggal merül fel a kérdés: a Geo és a H tarifa is nagyon kedvező áron elérhető, mindegyik jó hőszivattyúhoz, és split klímákhoz, mégis melyik lehet a legjobb választás?

A Geo tarifa kizárólag az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén érhető el, egész évben üzemel, de naponta kétszer 2 órára kimarad. A H tarifa az ország egész területén elérhető, de a kedvezményes díjszabás csak októbertől áprilisig használható, akkor viszont megszakítás nélkül.

A válasz a felhasználás módjában lesz. Felületfűtést használunk vagy más készülék biztosítja a meleget? Az alkalmazott fűtési rendszer mellett az épület mekkora hőt veszít a kiesés alatt Ugyanezt a készüléket alkalmazzuk-e nyáron hűtésre?

Ugyanis, ha megfelelő az épület szigetelése és felületfűtést alkalmazunk, akkor a Geo tarifával járó napi kétszer 2 óra kimaradás nem fog érzékelhető problémát okozni a fűtésben. Ha hűtésre is haszáljuk az áramot, akkor külön kedvező, hogy a nyári légkondicionálásról is a nagyon kedvező díjszabás mellett gondoskodhatunk, hiszen egész évben elérhető a kedvezményes tarifa. Az egy másik kérdés, hogy a készülék mennyire viseli el a napi két áramkimaradást?

Amennyiben nem felületfűtést alkalmazunk vagy hőszivattyút használunk, akkor viszont érdemesebb a H tarifa mellett dönteni. A hőszivattyú elektronikája ugyanis nem viseli jól a napi kétszeri áramkimaradást, különösképpen, ha az éppen a leolvasztási ciklusban történik. Tehát ha fan-coil és hőszivattyús fűtés üzemel, akkor a H tarifa lesz a legjobb választás.

Persze ez önmagában még nem fedi le az egész éves fogyasztásunkat, a fűtési időszakon kívül más megoldásról kell gondoskodnunk, mint napelemek vagy szélerőmű, mint megújuló energia. De amennyiben a ház szigetelése megfelelő és nyáron nem igényel jelentősebb hűtést, akkor a nyári teljes árú áramfelhasználással és a téli kedvezményes H tarifára történő fűtéssel átlagolva még mindig sokat spórolhatunk.

Érdemes tehát új fűtési rendszereink tervezésekor vagy a meglévő rendszerek felújításakor avagy bővítésekor a megfelelő szigetelés mellett a megújuló energiaforrásokban és hőszivattyúkban gondolkodnunk, hiszen rendkívül kedvező árú villamos energiával tudjuk működtetni őket a H tarifának köszönhetően.

Ossza meg mindenkivel

Zöld Klíma Kft kapcsolat

Zöld Klíma és hűtéstechnika Kft.

Kérjük keressen fel minket az alábbi űrlap kitöltésével és felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Viberen keresztül is hívhatóak vagyunk ingyenesen, amennyiben kívánja, kollégáink visszahívják Önt.
Ha e-mailben küldött levelében megadja a telefonszámát, felhívjuk Önt.
Árkategória: $$

Elérhetőség:

1131 Budapest, Kámfor utca 28

Telefon:

+36 20 804 91 85